Prejdi na hlavný obsah

3za3 – .NET Developer days 2022

.NET Developer Days 2022 je najväčšia konferencia v strednej a východnej Európe venujúca sa výlučne vývoju aplikácií na .NET platforme. Namieru navrhnutá pre architektov, developerov a testerov prináša prednášky a workshopy, ktoré im pomôžu v pracovnom rozvoji. Z našich 16 vyslaných ľudí sme vyspovedali Tomáša, tech leada z tímu Idella.

Vymenuj mi svoje osobné top tri prednášky a prečo?

Getting a gRIP on ASP.NET Core gRPC

Komunikačný protokol, ktorý vyvinul Google fungujúci na proto buffroch. Slúži na komunikáciu medzi dvoma stranami bez ohľadu na programovací jazyk. GRPC využíva HTTP/2 protokol, vďaka ktorému sa neposiela každý request ako samostatný connection, ale namiesto toho sa použije ten istý connection do ktorého posielaš packety. Viem to využiť pri produkte, kde používam continuous stream pretože to je rýchle, lightweight a oproti Rest API to má niekoľko výhod:

  • Contract-oriented namiesto content-oriented
  • Security (pri GRPC vidíš iba binárne dáta)
  • Performance (najma kvoli HTTP/2)
Running SaaS multi-tenant applications with ASP.NET Core and Azure

Namiesto noviniek sa pri prednáške sústredili na riešenie konkrétnych problémov. Jedným z nich bol multi-tenant app concept. Multi-tenancy je použitie aplikácie viacerými klientami, no dáta sú navzájom izolované (napr. Slack). My na Idelle vyvíjame multi-tenant aplikáciu a prišli sme na to akým spôsobom to docieliť v cloude. Použijeme na to koncept Database Per Tenant, ktorý bol spomenutý aj na prednáške a odprezentovali nám aj rôzne variácie riešenia tohto problému.

Afternoon Keynote: Microservices Made Easy: The DAPR building blocks

Záverečnej prednášky sa ujal Donovan Brown, ktorý prednášal o technológii DAPR. Už minulý rok mal zaujímavú prednášku, kedy prezentoval tento framework, ktorý ti umožní dodatočným levelom abstrakcie do aplikácie vniesť poriadok. Napríklad ak by si pred 3 rokmi išiel do produkcie a potreboval by si vysokoškálovateľnú aplikáciu, tak by si si vyrobil Kubernetes Cluster a doňho by si deployol micro-services. Nie každý tím chce vytvárať a manažovať tento cluster, preto vymysleli vyššiu úroveň abstrakcie s názvom Azure Container Apps. Je to služba, ktorá ponúka možnosť ako deployovať tvoje aplikácie do cloudu za použitia spomínaného Kubernetes, ktorý však nespravuješ ty ale Azure. Tebe stačí vybuildiť aplikáciu ako Docker Image, ktorý je potom deploynutý do Kubernetesa kde beží a vďaka použitiu frameworku DAPR nepotrebuješ vedieť v akej konkrétnej implementácii ho používaš. V podstate len povieš DAPR klientovi, aby to poslal a on sa na základe konfigurácie rozhodne kde a ako to odošle. Výhoda je univerzálnosť – postavíš jednu aplikáciu a môžeš ju preniesť na akýkoľvek cloud bez toho aby si bol závislý na konkrétnych implementáciách danej služby. DAPR má veľa zaujímavých features ako:

  • secured connections
  • observability
  • resilient state
  • reliable actors
  • resiliency
  • message guarantee

Dáva nám to veľké možnosti ako efektívne pracovať v microservice orientovanej architektúre a chceme to implementovať do nášho projektu, hlavne Azure Container Apps.