Prejdi na hlavný obsah

Nevyskúšaš, nevieš

Pracovať v medzinárodnej IT firme som si predstavovala ako krok, ktorý sa mi splní počas
alebo až po vysokej škole. Teraz som v poslednom ročníku strednej školy a každý deň po vyučovaní strávim 2 hodiny brigádou vo Visma Labs Košice.

V období dištančného štúdia sa mnoho študentom uvoľnila kopa voľného času. Bolo ho ťažké zužitkovať, keďže ani ísť sa opiť do mesta situácia veľmi nedovoľovala. V novembri som sa rozhodla zúčastniť kurzu AjTyvIT na tému data science v Pythone. S programovaním som mala nejaké skúsenosti aj pred tým, nikdy som to ale ďalej nerozvíjala. Náš inštruktor, Ján Deák, nám na konci kurzu povedal vetu, vďaka ktorej som tu: ,,Skúste napísať nejakej firme, že máte záujem o stáž a budete prekvapené, že vám ju nakoniec aj ponúknu.’’ Tak som aj spravila a vo februári mi volala Ela, recruiterka, ktorej som napísala počas nudnej hodiny nemčiny mimochodom na úplne inú pozíciu s komentárom, že mám vlastne záujem o technickú stáž. Potrebovala som Vismu nejakým spôsobom kontaktovať bez ohľadu na to, že odpovedám na inzerát s titulom HR assistant :D. Dohodli sme sa, že budeme v kontakte a v prípade priaznivej pandemickej situácie sa spojíme a dohodneme na ďalšom postupe. Medzitým som v škole spolupracovala na troch rôznych projektov, kde som si programovanie vylepšila a veľa potrebných vecí doučila. Čo sa programovania týka, najlepšie sa to človek naučí až aplikovaním v projekte, úlohe, praxou.

Okolnosti poľavili až v júni, kedy by som mohla začať mojú stáž aj osobne v office. Po absolvovaní pohovoru v Košiciach, callu s mojimi dnes už manažérmi z Nórska, Ken a Kejsi, junior developer testu a cut-e testov som v auguste začala svoju stáž v IPA teame, neskôr premenovaný na Automate. Automate sa venuje automatizácii rôznych procesov, obzvlášť vo finančnej sfére, pre externých klientov, ale aj interne v rámci Vismy. Prvý mesiac vo Visme bol ešte v období školských prázdnin, a tak som mala možnosť chodiť do officu každý deň na dobu 6 hodín. Bol to pre mňa onboarding nielen z pohľadu nástupu na nové pracovisko ale aj kvôli tomu, že som v podobnom prostredí nikdy nebola nieto ešte pracovala. Fungovanie vo Visme ma veľmi milo prekvapilo od priateľskej a zábavnej atmosféry až po starostlivosť o zamestnancov. 

Nastala fáza učenia a spoznávania Vismy a vzhľadom na jej veľkosť aj jej interne používané aplikácie a nástroje boli veľmi široké a obsiahle. Pomedzi to sa mi začali v kalendári zjavovať prvé team meetingy v kalendári, kedy som mala šancu spoznať fungovanie AutoMate tímu a aj ostatných členov tímu mimo Slovenska (ale aj košických kolegov, ktorým sa veľmi zapáčil home-office :D). Aj v prípade kedy som nemala prácu sa človek vo Visme nenudí a nenarážam tým teraz na biliard alebo stolný futbal. Vzhľadom na to, že máme open – office mala som šancu sa stretnúť aj s ľuďmi mimo AutoMate a opýtať sa na ich prácu a projekt.

Keď sa blížil koniec mesiaca sama som si úplne neverila, že so školou budem stíhať aj prácu vo Visme. Táto skúsenosť mi je ale natoľko cenná, že by to bola obrovská strata. Aj moji manažéri boli zhovievaví, že mi umožnili pracovať po škole a dokonca aj niektoré meetingy pre mňa preložili na neskôr. Síce sa mi už párkrát stalo, že odchádzam z officu posledná a kolegov už ani nestihnem stretnúť, aspoň je tu na chvíľu ticho a kľud.

Po dlhom onboardingu mi bol pridelený prvý projekt, niečo na rozbehnutie. Mojou úlohou bolo vytvoriť robota na internú automatizáciu procesu v rámci AutoMate v Pythone a Sheets API. Napriek počiatočným prekážkam som to, za pomoci kolegov, zvládla. Prvou väčšou prekážkou bolo, keď som nevedela pochopiť, prečo mi nefungujú HTTP requesty cez Google Apps Script na Jiru. Po týždni mi kolegovia povedali, že tam je firewall čo tieto requesty zakazuje. Cesta viedla cez Python script, ktorý sa automaticky spúšťať cez Jenkins na serveri. Musím povedať, že sú veľmi trpezliví nielen keď potrebujem pomoc ale aj keď ich počas práce otravujem vykecávaním. 🙂

Po pár mesiacoch som skončila môj prvý projekt a pripojila sa ku kolegom k už rozbehnutému väčšiemu projektu, kde automatizujem UAT testing pomocou Pythonu a knižnice Selenium.

Vo Visme som tu už šiesty mesiac, nadobudnuté skúsenosti majú neopísateľnú hodnotu a verím, že ich zúžitkujem nielen v nasledovnom štúdiu ale aj ďalej v mojej kariére. Nie sú to len skúsenosti po technickej stránke ale aj super ľudia, ktorých mám možnosť stretávať každý deň.

PS:Aj keď sú už síce bary otvorené, každý deň si na prácu rada nájdem čas. 🙂

Klára