Prejdi na hlavný obsah

Začiatky vo Visme

V minulosti som o Visme počul samé pozitívne informácie… Netušil som však, že realita bude ešte lepšia.

S ponukou pracovať vo Visme ma oslovila Lucia cez LinkedIn, len tak si nezáväzne pokecať pri šálke kávy. Keďže som v tom čase zvažoval zmenu práce a na zopár pohovorov som sa už pripravoval, prišla mi táto ponuka zaujímavá. O Visme som už niečo počul a bral som ju ako jednu z top firiem na trhu v meste, najmä čo sa týka moderných vývojových technológií a procesov. Na káve sme sa stretli aj spolu s Romanom, ktorý je vo firme managing directorom. Bolo to pre mňa veľmi prekvapivé a príjemné zároveň, ľudí v týchto pozíciách bežne na pohovoroch nestretnete. Pokecali sme o potenciálnych projektoch, o mojich predstavách a dohodli sme ďalší postup. Samotný výberový proces pozostával z viacerých kôl – rozhovor s developermi z Košickej Vismy, „IQ testy“ a tiež dva rozhovory s ľuďmi priamo z projektu Idella. Keďže mám rád výzvy, celkom som sa na to celé tešil.

Vzhľadom na už vtedy začínajúci korona stav sa väčšina pohovorov uskutočnila online, no na to sme už v týchto časoch aj zvyknutí. Celkovo to bola ale veľmi príjemná skúsenosť, všetci zúčastnení sa správali profesionálne a môj celkový pozitívny dojem z firmy rástol stále viac. Po niekoľkých mesiacoch rozhodovania (aj kvôli spomínanej začínajúcej korona kríze) som si nakoniec z 3 pracovných ponúk vybral Vismu. A toto rozhodnutie som neoľutoval…

Začiatky vo Visma Labs v Košiciach boli veľmi príjemné. Vo všetkých rozhovoroch som vnímal otvorený, priamy a priateľský prístup, od začiatku som sa vo firme cítil prijatý. Nasvedčovalo tomu aj zariadenie pracovného stola, kde nechýbalo nič od kvalitného laptopu, docku, dvoch extra monitorov až po kancelárske vybavenie rôzneho druhu a vlastný sukulent, o ktorý sa vraj mám starať! Veľmi ma potešil aj elektrický výškovo nastaviteľný stôl – nie je to ani zďaleka bežným štandardom a po dlhom sedení príde vhod si trochu natiahnuť nohy. Hneď v prvý deň nás ako skupinu nových zamestnancov osobne privítal Roman, po čom nasledovalo oboznamovanie sa s procesmi a princípmi vo firme. Tie dávajú veľký dôraz na demokratické princípy kedy má každý možnosť vyjadriť svoj názor a prispieť tak k nastavovaniu vnútorných procesov.

Prvý mesiac bol spojený s onboardingom na samotný projekt Idella. Ten bol nadštandardný v porovnaní s tým, čo som mal možnosť zažiť na viacerých projektoch v mojej doterajšej kariére. Vo veľmi priateľskej atmosfére sme prešli sériou meetingov, kde nám boli predstavené štruktúry, procesy a samotná doména Idelly, ktorá je jednotkou na trhu v poskytovaní softvéru a služieb v oblasti správy dôchodkov na holandskom trhu. Doména sa dá nazvať viac ako zaujímavou, nie nadarmo je holandský dôchodkový systém považovaný za jeden z najlepších na celom svete, nehovoriac o všetkých úskaliach a požiadavkách spojených so správou financií a celou fintech doménou.

A čo technológie? Taký push na inováciu, cloud native technológie a cieľ minimalizovania technologického dlhu som ešte nezažil, nehovoriac o možnosti TDD a BDD, či participácii na kolaboračnej forme vývoja veľmi podobnej tej v open source.

Môžem povedať, že som si po 15 rokoch práce v 4 rôznych top košických spoločnostiach našiel svoje miesto. Mindset a procesy sú vo firme nastavené tak, aby sa zamestnanci mali čo najlepšie. Office vybavený k plnej spokojnosti (kvalitný hw, plne vybavené kuchynky, ping-pongový a biliardový stôl, herné konzoly, …), vynikajúca káva, all staff meetingy na mesačnej báze, geniálne HR, skvelá atmosféra prijatia, európsky (primárne severský) mindset spojený s veľkou koncentráciou odborníkov, pravidelné prednášky nových technologických trendov priamo od ľudí z brandže (MS, Amazon), guildy pre rôzne technologické oblasti, pracovný čas a časová zóna identická s tou našou, dôraz na work-life balance a podpora fyzických aktivít … takto by sa dalo pokračovať kľudne aj ďalej. 

Som presvedčený, že si tu nájde miesto každý, kto to s vývojom softvéru myslí naozaj vážne… a hlavne, jeho snaha je tu aj náležite ocenená a odmenená.

Matúš Nemčík
Lead Software Engineer