Homeoffice 101: 7 možností, ako sa nezblázniť

Máme tu staronový „logdan“, a tak sa pýta blog pre všetkých, ktorým je umožnená práca z domu. Homeoffice je žiadaná pauza od dennej rutiny v kancli. Na pohľad lákavá ako „kapurková“, no často so sebou nesie temné stránky ako osamelosť, ponorkovú chorobu či nevyváženosť pracovného nasadenia. Veľa blogov odporúča očividné i zaručené tipy a triky efektívnej práce z domu. A tento nebude iným. Prajem príjemné čítanie.

Očividné triky

Oddeľ si prácu a súkromie

V skratke – vstaň z postele. Budeš mať veľké pokušenie posunúť budík na deviatu ráno, dať si laptop na perinu a začať tvoj pracovný deň z  „posteľoviec“, no je to zradné ako ranná káva nalačno.

Zriaď si provizórny kancel, najlepšie mimo spálne. Po nete kolujú fotky dosiek na žehlenie prerobených na pracovný stolík či toaleťákov použitých ako podstavec pod laptop. Kreativite sa medze nekladú a je len na tebe čo použiješ.

Po pracovnej dobe nezabudni vypnúť. Počítač, telefón aj seba. Ak postupne stratíš tú tenkú hranicu medzi prácou a voľným časom príde daň vo forme vyhorenia – budeš menej produktívny v dlhodobej rovine. Ver mi, mozog potrebuje prestávky.

Drž sa rutiny

Rob všetko to, čo robíš ráno bežne, dokedy neodídeš z domu. Okrem topánok – tie si dávať nemusíš, ale proti gustu… Daj si kávu/čaj/pivo (nikto ti fúkať nedá), zjedz raňajky a obleč sa. Ranná rutina ti nastaví celý deň, takže začať správne ti dodá tie najlepšie základy.

V knihe My Morning Routine: How Successful People Start Every Day Inspired – Benjamin Stall a Michael Xander analyzujú ranné rituály troch stoviek úspešných ľudí.

V závere hodnotia, že:  „Na ich ránach nie je nič špeciálne okrem ich schopnosti dennodenne sa držať zvykov a rutín, čo im umožňuje efektívnejšie využívať čas.” Ich rána pozostávali z mixu fyzických cvičení, meditácií a odstupu od technológií hneď po prebudení.

Hýb sa čo najviac


Sedenie je nebezpečnejšie ako obezita. Ak pracuješ z domu bez poriadneho set up (napríklad žehliaca doska ako polohovateľný stolík na sedenie i státie), tak tvoje držanie tela trpí a s ním trpíš aj ty a tvoje svalstvo.

Každú polhodinu si daj pauzu na kancelársku gymnastiku. Dopraj si strečing chrbta a ramien, poprechádzaj sa, a ak sa na to cítiš, urob zopár jumping jacks.

Už naši starí rodičia sa držali hesla:  ̶v̶š̶e̶t̶k̶y̶ ̶̶̶t̶̶̶i̶̶̶e̶̶̶ ̶̶̶i̶̶̶n̶̶̶t̶̶̶e̶̶̶r̶̶̶n̶̶̶e̶̶̶t̶̶̶y̶̶̶ ̶̶̶z̶̶̶a̶̶̶k̶̶̶á̶̶̶z̶̶̶a̶̶̶ť̶̶̶ v zdravom tele zdravý duch, takže správnym pohybom vytras všetko napätie nazbierané počas dňa. Budeš sa lepšie sústrediť.

Ak sa vieš sústrediť počas počúvania hudby, tak tancuj posediačky počas práce. Nikto ťa nevidí, veď si doma. Odporúčame ti napríklad tento hit.

Podpor v sebe biofilika

Biofília je „láska k životu a životným systémom”. Nie sme roboti, a preto nás to ťahá k zelenému, prírode, zvieratám. Existuje viacero výskumov o benefitoch dizajnu spojeného s prírodou.

Prines si kúsok prírody k sebe domov a pomôže ti to k lepšej produktivite, šťastiu, mentálnemu zdraviu a zredukovaniu pocitov ponorkovej choroby. Existuje výskum, ktorý dokázal zníženie stresu a zlepšenie sebavedomia. Netreba ani veľa, stačí ti pracovať v slnkom zaliatej miestnosti alebo si kúpiť kvet.

Stretávaj sa s ľuďmi – cez net

Jeden zo spúšťačov ponorkovej choroby je aj pocit izolácie. Moderné technológie sú veľkým pomocníkom pri boji s izoláciou no conference calls sú často neosobné, orientované na tasky a prácu. Preferuj video hovory pred obyčajnými, dostaneš osobnejšie a dôkladnejšie informácie plus je to výborná zbraň na dlhodobý boj s pocitom osamelosti.

Zaujímaj sa o mentálny svet svojho tímu. Ľudia sú sociálne bytosti. Či už naháňame mamuty alebo čísla, či bojujeme so šabľozubým tigrom alebo s ddl – potrebujeme patriť k skupine. Viem, že takéto video stretnutia nedokážu nahradiť mikro interakcie z firemných kuchyniek, no keď neprší aspoň kvapká.

Menej očividné triky

Nerob viac ako treba

Určite si už zažil ten pocit bezmocnosti a paniky okolo pol piatej poobede s tým, že si nespravil dosť. Pri práci z domu nemusíš ten veľký projekt dokončiť v jeden deň. Buď na seba dobrý – aj keď to znie kontraproduktívne, nestanovuj si pre seba príliš veľké tasky a nereálne kvantá práce, pretože sa z toho budeš cítiť vyhorene a neproduktívne. Ver, že dokážeš spraviť len rovnaké množstvo práce, ako robíš v kancli.

Sokrates síce nebol veľmi kancelársky človek, no povedal: „Daj si pozor na neplodnosť rušného života”. Sústreď sa na zopár dôležitých úloh, sprav ich dôkladne a nerozmýšľaj nad všetkými ostatnými taskami, ktoré by si mohol robiť. Zbytočne nimi len preletíš a nespravíš poriadne nič.

Pochop svoju opičiu myseľ

V kancelárii ťa najviac rozptyľujú kolegovia, ktorí si chcú pokecať/zahrať biliard/dať kávu (nehodiace preškrtni). Väčšinou sa to predĺži zo zopár minút na polhodinu neproduktívnej zábavy. Doma v zajatí štyroch stien je naším najväčším rozptýlením vlastná myseľ.

Buddha prišiel s termínom „monkey mind”, aby vysvetlil ako naša myseľ naháňa jednu stresujúcu myšlienku za druhou – rovnako ako opica naháňa jeden konár za druhým. Začína to s nenápadnými starosťami ako „Prečo sa nemôžem sústrediť?” alebo „Čo keď si môj nadriadený myslí, že doma nič nerobím?” a môže to rýchlo prerásť do existenciálnej krízy s otázkami „Premrhal som mladosť?” a „Čo to robím so svojím životom?”.

Trik je emocionálne sa neupínať na prichádzajúce myšlienky rovnako ako sa opica emočne neupína na konáre. Jeden spôsob je meditácia – v tichosti nechať myšlienky prehrmieť bez ich hodnotenia.

Pomaly, ale isto sa naučíš chápať zmätok vo svojej opičej mysli a pozerať sa na to ako na opice vo výbehu – cez sklo a bezpečne.

Druhým spôsobom je cvičenie – prenesie energiu z mysle do tela a unaví opicu v tebe.

Dokedy bude jedinou konštantou v živote zmena, tak budúcnosť ostane navždy nemenná. Prijmi každý deň ako výzvu, staraj sa o seba mentálne aj fyzicky a uvidíš pozitívne zmeny. Sme v tom všetci spolu.

PS: Tento článok som písal na posteli bez pohybu a s tromi nervovými zrúteniami.