3za3 #1 – Dobrý DevOps nemá problém pracovať s hocičím

O tom aké je to byť, aj nebyť DevOpsákom bol na Košickej akadémii softvérového vývoja (KASV) porozprávať náš Ľuboš.

Ľuboš, náš DevOpsák z tímu Visma Idella Enablement, bol prednášať študentom na KASV. Tímy Visma Idella v Košiciach pracujú na vývoji komplexných riešení na správu a distribúciu penzijných fondov, ktoré dokážu reagovať na neustále meniace sa regulačné požiadavky. Aj preto je Visma Idella s trhovým podielom viac ako 50% lídrom na Holandskom trhu pre oblasť dôchodkového sporenia. 

Na čom momentálne pracuješ?

Momentálne pracujem na automatizácii delivery pre rozličné projekty (Futurama, MWO, Lifesight) a popritom zavádzam na projekte nové technológie ako zdieľanie hesiel a centralizované úložisko v 1Password. Náš Visma Idella Enablement tím síce nemá žiaden produkt, ale ako Enablement pomáhame ostatným tímom a robíme ich život ľahším. 🙂 Často vravím, že moja práca končí vtedy, keď sa ostatné tímy bezo mňa zaobídu (a to tak, že im všetko nastavím a zautomatizujem a oni sa zaoberajú už len programovaním).

Prečo DevOps?

Počas svojho života som si prešiel viacerými pozíciami. V každej som našiel niečo pekné, no časom sa mi zunovali a hľadal som výzvy. Ide o to, že v programovaní síce nájdeme rôzne jazyky, frameworks atď. no vždy je to o tom istom. Preto som nakoniec zalovil do DevOpsáckych vôd – zaujala ma nekomfortnosť, neustály nikdy nekončiaci proces a rozmanitosť technológií. Preto vždy vravím, že správny DevOps nemá problém chytiť hocičo a s tým pracovať. O týchto veciach som rozprával aj študentom na KASV – mojím cieľom bolo ich motivovať k tomuto remeslu.

Dal si im aj nejakú praktickú úlohu?

Pripravil som si pre nich jednu ľahšiu úlohu. Vytvorit CICD pipeline za pomoci GitHub Actions (https://github.com/features/actions) na vybuildovanie React aplikacie (https://reactjs.org) a deployment do Heroku (www.heroku.com). Vybral som to preto, lebo sa na tom dá rýchlo demonštrovať ukážka viacerých DevOps technológií. Build, deploy, run. Ukázalo sa, že som vybral správne, pretože ich to zaujalo.

A čo ty? Vidíš v DevOps práci zmysel? Alebo je to len "dievča pre všetko"?