3za3 – Vždy existuje spôsob ako to urobiť.

Miro, náš senior TQA, prerotoval do tímu Admincontrol. Po príchode narazil rovno na dva problémy. Prvým bol skôr manuálny ako automatizovaný testing a druhým migrácia Jiry. Dostal možnosť pracovať na niečom mimo svojej bežnej práce testera a takto to dopadlo.

V čom bol problém s automatizáciou a ako si to vyriešil?

Všimol som si, že počas testingu používame codeless tool, ktorý nás dosť obmedzoval – bol zadarmo a tak fungovala aj jeho podpora. Navrhol som teda riešenie a počas dvoch týždňov som rozbehol proces automatizovaného testovania pre mobilné app. Celý systém beží na C# a .NET s použítím Apium a framework SpecFlow, Cucumber BDD pre .NET. Tímu to prinieslo väčšiu kontrolu bez obmedzenia codeless toolom.

A druhý?

Admincontrol podobne ako iné naše spoločnosti boli kúpené Vismou a momentálne sa zosúlaďujú s natívnymi procesmi a toolmi samotnej Vismy. Admincontrol mal svoju vlastnú Jiru z ktorej premigroval do “vismáckej”. Vznikol však problém, že Admincontrol používal rovnaký plugin ako samotná Visma s názvom Zephyr for Jira (Zephyr Squad najnovšie). 

Náš tool team dokázal premigrovať Jiru ako takú, ale nevedeli si poradiť s premigrovaním Zephyr test cases do novej Jiry.

Namapoval som si jednotlivé endpointy, vytiahol som si dáta zo starej Jiry a importoval som ich priamo do novej Jiry. Čiže v podstate cca za 20 minút bolo premigrovaných okolo 2000 testov, z toho malo asi 600 test stepy, do novej Jiry. Jediný žrút času bol problém s VPN. Každá z tých Jir operuje v rámci VPN – Admin Control používa jednu a Visma používa druhú a keďže sa nedá byť na dvoch VPN zapojený naraz, tak bolo potrebné spustiť appku, zastaviť, prehodiť VPN a presunúť. Celkovo sa však vďaka môjmu riešeniu ušetril čas a tým pádom aj peniaze, inak by sa to muselo prehadzovat ručne. 🙂

Ako je teda Zephyr nápomocný napr. oproti LivingDocu? Čo ti Zephyr ponúka navyše?

Zephyr má podobné vlastnosti ako LivingDoc, v tom, ze ponúka živú dokumentáciu, ale na rozdiel od LivingDoc je priamo v Jire. To by som bral ako najväčšiu výhodu. Vidím teda priamo v Jire ako dopadli testy, nemusím ísť do iného toolu a hľadať to tam. Plus z pohľadu ľudí, ktorí nie sú vyslovene technickí (product owner, project manager, business analyst),  poznámky vedia napísať rovno tam a ak chcú vidieť test case a výsledky, tak sa vedia orientovať v Jire a nepotrebujú otvárať iné tools – narozdiel od nás testerov. My nemáme ten luxus, že sa venujeme jednému jazyku, testom a oblasti. Musíme byť flexibilní a vedieť sa prispôsobiť potrebám tímu.

Ak máš záujem o prácu TQA, tak máme otvorenú pozíciu TQA pre iOS apps.