Našich kolegov z testerských vôd sme vyslali na konferenciu Test Crunch, ktorá sa konala v Brne. Troch z nich, Božku, Verču a Jožiho - našich testerov z produktu Idella sme vyspovedali, ktoré prednášky ich najviac zaujali.


Povedzte mi o top prednáškach:

Playwright

J.: Táto prednáška bola dosť technologická. čo  beriem ako veľké plus. Playwright zobral z hľadiska jeho potenciálu do budúcna a porovnal ho s Cypressom. Dosť ma zaujalo, aké výhody má Playwright oproti Cypressu, ako napríklad:

- Cross Browser Support
- Multi-Page and Multi-Domain Scenarios
- Network Activity Interception
- Mobile Device Emulation
- File Download and Upload
- Native Input Events
- Browser Contexts
- Integration with CI/CD Servers
- Cloud Deployment Support
- Intelligent Defaults

Taktiež počas prednášky rozprával o rôznych druhoch testovania, na ktoré sa Playwright hodí, ako FE, BE, Accessibility Testing a iné. Zaujalo ma aj porovnanie, o koľko je rýchlejší voči Cypressu. Cypress je síce rýchlejší pri menších testoch, no pri väčších je to naopak.


B.: Súhlasím s Jožom, bolo vidno, že prednášajúci robí aj kurzy na túto tému. Rada by som ten Playwright minimálne skúsila. V mojom tíme síce na to momentálne nemám príležitosť, keďže testujem backend, ale asi si to dám ako side task. :)


The Road from Hell called end-to-end tests

V.: Filip Hric to mal veľmi dobre pripravené. Prednášal aj o tom, ako si zjednodušiť odhaľovanie chýb a uľahčiť si tým pádom život. :)
To, čo vravel, viem aplikovať v praxi, hoci sa zameriaval skôr na front end a ja sa momentálne venujem testovaniu backendu. Ale predstavil nový “record and inspect” tool, ktorý viem použiť aj ja. Tool sa volá Replay a umožňuje retrospektívnu kontrolu pomocou print statements a browsera Devtools. Tento tool pomáha písať spoľahlivejšie testy a rýchlejšie odhaliť chyby a predísť tzv. “Flaky testom”. Taktiež sa dá jednoduchšie integrovať so Cypressom, s ktorým pracujem aj ja, čiže je to pre mňa dosť prínosné.


Keynote: Kultúrni válka a kult: Proměny digitálni propagandy ve 21. století

B.: Prednášajúca a jej kolega majú podcast s názvom Kanárci v síti. Bývala testerka, ktorá sa momentálne venuje európskym otázkam bezpečnosti na internete. Táto prednáška bola netechnická a mimo TQA tématiky, no v dnešnej dobe veľmi aktuálna. Alexandra Alvarová prednášala o hybridnej vojne, ktorej cieľom je polarizovať spoločnosť. Celá konferencia bola síce o špecifickej profesii, no všetci sme aj občanmi nejakého štátu a žijeme v nejakom priestore a organizátori si uvedomovali túto skutočnosť.