Prejdi na hlavný obsah

Talent bez Slávika?

Začiatkom februára som mal príležitosť byť jedným z účastníkov Talent programu.

Zaujal ťa titulok? Tak to ma teší. David Ogilvy, najslávnejší copywriter všetkých čias, tvrdí, že titulok si prečíta 5x viac ľudí ako samotný obsah. Aspoň podľa istého zdroja, ktorý som našiel na internete. Tam som objavil aj článok: 35 dôležitých tipov, ktoré okamžite nakopnú vaše blogovanie. Dostal som sa po tip číslo 5, ktorý znie: Neviete písať? Nevadí. Tak  som sa teda rozhodol, že zvyšných 30 tipov preskočím a vrhnem sa rovno na písanie vlastného blogu. Ale prečo som hľadal článok o tom, ako písať blogy? A prečo vlastne píšem tento blog? Naozaj si tento rok do porotcovského kresla Talentu nezasadne obávaný Jaro Slávik? To sa samozrejme dočítaš v článku neskôr. Nebude to len o mne a možno sa dozvieš aj niečo zaujímavé, tak tomu skús dať šancu.


Talent program
Začiatkom februára som mal príležitosť byť jedným z účastníkov Talent programu.  Nie, nemyslím tým  program v komerčnej televízii, ale iniciatívu Visma Labs Košice, ktorá chce svojim zamestnancom pomáhať v ich kariérnom a osobnom raste. Absolvovaním programu, ktorý je rozdelený do 3 modulov, môžu jeho účastníci  zlepšiť svoje komunikačné schopnosti, tímovú spoluprácu, prezentačné zručnosti,  ale aj tvorivé myslenie.


Program, ktorý v televízii nenájdeš
V piatok ráno sme sa stretli v prijemnom hoteli pri Košiciach, kde sme započali prvú z troch častí programu, ktorý Vám teraz bližšie predstavím. Prvý modul je zameraný na EQ, rozumej emocionálna inteligencia. Daniel Goleman, americký psychológ, ju vo svojej knihe Emocionálna inteligencia vysvetľuje ako schopnosť identifikovať, hodnotiť a kontrolovať svoje vlastné emócie, emócie druhých a tiež skupiny. Túto schopnosť sme sa pokúšali zlepšovať počas dvoch dni za pomoci nášho školiteľa Dušana. Počas rôznych praktických cvičení sme spoznávali seba aj svojich kolegov. Učili sme sa, ako efektívne komunikovať, ako zvládať svoje reakcie a tiež ako asertívne zvládať konflikty. Poviem Vám, je to oveľa ťažšie, ako to na prvý pohľad vyzerá. Spočítajte si, koľko krát denne sa zbytočne rozčúlite nad vecami, ktoré nemôžete zmeniť. Za volantom, v práci, doma, v obchode, v banke, na ulici, v reštaurácii… kdekoľvek. Nebolo by rozumnejšie ušetriť si všetku tú energiu na veci, ktoré zmeniť môžem alebo ich viem ovplyvniť aspoň čiastočne? Niekedy len stačí zmeniť uhol pohľadu o 3̶6̶5̶ 180°.

Zázraky sa dejú za zónou komfortu
Tak o čom je vlastne tento Talent program? Je aj o vystúpení z komfortnej zóny. Väčšina ľudí si vystúpenie zo zóny komfortu predstavuje ako niečo zlé, bolestivé, nepríjemné. Prečo by sme teda mali z tejto zóny vystúpiť, keď je nám v nej oveľa lepšie a cítime sa tam pohodlne? V komfortnej zóne nie sme schopní využívať náš potenciál naplno. „Nepohodlie je potrebné na to, aby sme rástli a dosahovali vrcholné zážitky. Predstavme si to z fyzického hľadiska. Svaly, ktoré nepoužívame, atrofujú a chabnú. Potrebujeme vyvinúť určitú námahu, aby sme zostali silní,“ povedal life kouč a tréner seba rozvoja Michal Duchoň v rozhovore pre magazín Forbes. Každý si predstavuje vystúpenie zo zóny komfortu inak. Pre mňa to bolo napísať tento blog, ktorý zaujme čitateľa aspoň natoľko, že ho dočíta do konca.  To považujem na začiatok za celkom veľký úspech. Je to môj prvý blog a musím povedať, že to bolo oveľa náročnejšie ako som predpokladal. Vyšiel som z komfortnej zóny a vstúpil do zóny strachu. Tam som bojoval s nedostatkom sebavedomia a s pocitom, že túto výzvu nedotiahnem do úspešného konca. Myslel som si, že to nezvládnem, no jedného dňa som sa odhodlal a začal som písať. A ono to išlo. Vtedy som sa dostal do zóny učenia. V nej som strávil hodiny  písaním a mazaním, písaním a prepisovaním a takto dookola, až som sa dostal do zóny rastu, kde som dosiahol svoj vytúžený cieľ. Môj prvý blog je na svete (aj keď blogerom sa zatiaľ nazývať nebudem). Absolvovaním tejto cesty som sa naučil, že žiadna výzva nie je nezdolateľná. Na celej tejto ceste „blogovania“ som si uvedomil, že to chce len kúsok odvahy, sebazaprenia a to najdôležitejšie, snahu prekročiť svoje limity.  Niekedy to chce aj štipku trpezlivosti nájsť tie správne slová a výrazy. Tak čo, vystúpiš zo svojej komfortnej zóny? Ja som z nej už vystúpil a posunulo ma to ďalej. Skús to aj ty!

PS: Jaro Slávik sa tejto talentovej “show“ nezúčastnil (aspoň zatiaľ).